0 0
Krupnik z kaszą kuskus

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na pulpeciki:
300 g Mięso mielone z indyka
5 łyżek Mielone płatki owsiane
1 szt Jajko
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Składniki na zupę:
2.5 l Bulion drobiowy
85 g Kasza kuskus
4 szt Ziemniak średnie
100 g Marchew Baby Carrot
1/2 szt Seler
1/2 szt Por
1/2 szt Korzeń pietruszki
1/2 pęczka Natka pietruszki
do smaku Biały pieprz
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Krupnik z kaszą kuskus

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 miniut
  • Porcje 5
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na pulpeciki:

  • Składniki na zupę:

Opis

Udostępnij

Wieczory są już co raz chłodniejsze, co zachęca nas do jedzenia rozgrzewających zup, które ogrzeją nasz organizm od środka, przywracając komfort nawet w najzimniejsze wieczory. Jedną z takich zup jest tradycyjny, polski krupnik. Ja jednak przygotowałam jego lżejszą i dietetyczną wersję z delikatnymi pulpecikami z indyka i kaszą kuskus. Krupnik w tej wersji na stałe zagościł na naszym stole i często do niego powracam. Jest lekki, cudownie rozgrzewający i pyszny.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie pulpecików:

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, płatki owsiane, pieprz i sól. Mieszamy do połączenia się składników. Formujemy malutkie pulpeciki, takie ”na raz” i układamy na tacy.

2
Zakończ etap

Przygotowanie zupy:

Warzywa obieramy i myjemy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy selera, pietruszkę, marchew i pora. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Z gotującego się bulionu wyjmujemy wszystkie warzywa i wrzucamy przygotowane wcześniej pulpeciki. Gotujemy około 15 minut i wyjmujemy pulpeciki na talerz.
Do bulionu dodajemy ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pulpeciki, ugotowaną wcześniej marchew i kaszę kuskus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Moje rady:
– jeśli zupa jest zbyt gęsta uzupełniamy ją bulionem

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
następny
Kiełbaski koktajlowe w cieście francuskim
poprzedni
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
następny
Kiełbaski koktajlowe w cieście francuskim

Dodaj komentarz