0 0
Kurczak w sosie teriyaki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
8 szt Pałki z kurczaka
Składniki na sos:
120 ml Sos sojowy
60 ml Woda
50 ml Mirinu można zastąpić sake. Jeśli jednak nie posiadacie tego składnika, użyjcie wina białego
100 g Brązowy cukier można zastąpić 2 łyżkami miodu
1/4 łyżeczki Imbir mielony
1/2 łyżeczki Mielony czosnek
1 łyżka Ocet ryżowy
1 łyżka Mąka kukurydziana płaska
Dodatkowo:
2 łyżki Sezam
2 łyżki Oliwa z oliwek

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kurczak w sosie teriyaki

Kuchnia:
    • 1 godzina i 10 minut
    • Porcje 4
    • Średni

    Składniki

    • Składniki na sos:

    • Dodatkowo:

    Opis

    Udostępnij

    Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się poszczególnych składników. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni Japońskiej to sos teriyaki. Zrobiony na bazie sosu sojowego, wzbogacony o kompozycję wschodnich przypraw. Posiada słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Kurczak w sosie teriyaki smakuje genialnie. Sos doskonale zmiękcza i otacza mięso, dzięki czemu pozostaje wilgotne w środku. Nadaje też piękną bursztynową barwę.

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie:

    Pałki kurczaka myjemy i osuszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier, sos sojowy, imbir i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do marynaty przekładamy kurczaka i mieszamy tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka.
    Tak przygotowane mięso odstawiamy na około godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy kurczaka i polewamy go pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ' C. Pieczemy około 50 minut. Podczas pieczenia kurczaka polewamy sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i posypujemy sezamem.

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Klopsiki w cukinii na grilla
    następny
    Ucierane ciasto ze śliwkami
    poprzedni
    Klopsiki w cukinii na grilla
    następny
    Ucierane ciasto ze śliwkami

    Dodaj komentarz