0 0
Lazagne szpinakowa z białym serem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
1 opakowanie Makaron Lazagne
500 g Biały ser
150 g Ostry ser żółty
50 g Śmietana 12%
1 szt Cebula średnia
3-4 ząbki Czosnek
2 łyżki Olej
do smaku Gałka muszkatołowa
do smaku Pieprz
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Lazagne szpinakowa z białym serem

Kuchnia:
  • 1 godzina i 20 minut
  • Porcje 6
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Wegetariańska wersja lasagne ze szpinakiem, białym serem oraz sosem pomidorowym. Doskonała alternatywa dla klasycznego włoskiego dania. Jej przygotowanie nie jest trudne, może trochę czasochłonne, ale zapewniam Was że warto.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po trzy sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany). Szpinak rozmrażamy. Dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.
Na patelni do duszenia rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy szpinak i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy śmietanę i ser biały. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy wszystko razem około 5 minut. Pamiętajcie, że farsz musi być dobrze doprawiony.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu pomidorowego:

ebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu (naczynie powinno być tak duże, by mieściły się w nim cztery płaty makaronu lasagne). Układamy płaty makaronu, nakładamy część farszu i przykrywamy makaronem. Tak postępujemy do wykorzystania farszu i makaronu. Na wierzch wykładamy resztę sosu pomidorowego i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 45 minut.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią
następny
Sos teriyaki
poprzedni
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią
następny
Sos teriyaki

Dodaj komentarz