0 0
Łosoś pod pierzynką

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto szpinakowe:
300 g Szpinak mrożony
3 szt Jajko
3 łyżki Mąka
1/2 łyżeczki Sól
szczypta Proszek do pieczenia
Składniki na nadzienie:
200 g Łosos wędzony na zimno w plastrach
300 g Biały ser
2-3 ząbki Czosnek
3 łyżki Jogurt naturalny
do smaku Biały pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
1 pęczek Szczypiorek

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Łosoś pod pierzynką

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto szpinakowe:

  • Składniki na nadzienie:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Łosoś jest bardzo eleganckim mięsem i lubianym przez większość z nas, dlatego też znakomicie nadaje się na wszelkiego typu przystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie komponuje się z delikatnym ciastem szpinakowym. Otulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta szpinakowego:

Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i przy pomocy szpatułki mieszamy. Do ciasta dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26 X 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez 20-25 minut.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Na ciasto szpinakowe wykładamy połowę sera. Wierzch równamy i układamy plasterki łososia. Przykrywamy resztą sera i równamy. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Moje rady:
- można użyć szpinaku świeżego, należy go najpierw zmielić i również odcisnąć z nadmiaru soku
- szpinak mrożony w liściach należy po rozmrożeniu należy zmielić w maszynce do mięsa

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kremowa zupa z marchewką i groszkiem
następny
Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana
poprzedni
Kremowa zupa z marchewką i groszkiem
następny
Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana

Dodaj komentarz