0 0
Marynowane brokuły

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 kg Brokuł
2 szt Marchew średnie
Składniki do zalewy:
2 litry Woda
625 ml Ocet 6%
100 g Cukier
2 łyżki Sól
4 szt Liść laurowy
1 łyżka Ziele angielskie ziarenka
1 łyżka Pieprz kolorowy ziarenka
1 łyżki Biała gorczyca

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Marynowane brokuły

Kuchnia:
  • 45 minut
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki do zalewy:

Opis

Udostępnij

Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Tym razem przygotowałam na zimę marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań.
ryzujemy około 15-20 minut.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka.

2
Zakończ etap

Przygotowanie zalewy:

Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut.
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. Warzywa lekko dociskamy. Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy około 15-20 minut.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kawior z bakłażana
następny
Chili con carne
poprzedni
Kawior z bakłażana
następny
Chili con carne

Dodaj komentarz