fbpx
0 0
Masło Ghee

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Masło 82 % tłuszczu

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Masło Ghee

Kuchnia:
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Klarowane masło czyli Masło Ghee jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji. W efekcie otrzymujemy czysty, klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach. Zaletą masła ghee jest to, że nie przypala się, posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki. Delikatne i subtelne, doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, gotowania i wypieków. Jest idealne do sosów, które powstają na bazie masła.

    (Visited 9 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie:

    Masło wkładamy do rondelka, najlepiej takiego z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzewamy do momentu kiedy na powierzchni masła utworzy się piana. Chwilę jeszcze podgrzewamy masło, następnie zdejmujemy z ognia i łyżką delikatnie pozbywamy się piany, która utworzyła się na powierzchni. Powierzchnia płyny musi być czysta.
    Na dnie nadal pozostaje druga warstwa białkowa, dlatego nie potrząsamy garnkiem i nie mieszamy. Przelewamy sklarowane masło do miseczki. Czynność tą wykonujemy bardzo powoli, aby druga część białka nie dostała się do miseczki z masłem klarowanym. Przelewanie przerywamy w momencie, gdy na dnie garnka pozostanie jedynie wytrącone białko.
    बॉन एपेतीत!!!
    Moje rady:
    - masło do klarowania powinno być bardzo dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82%Nie może zawierać środków chemicznych i dodatku olejów
    - możemy sklarować dowolną ilość masła
    - masło przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku
    - dużą ilość możemy po porcjować, zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Pieczeń domowa
    następny
    Zapiekanka makaronowa z jabłkiem
    poprzedni
    Pieczeń domowa
    następny
    Zapiekanka makaronowa z jabłkiem

    Dodaj komentarz