fbpx
0 0
Nutella biała z jabłek

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2,5 kg Jabłka
400 g Cukier
8 tabliczek Biała czekolada
2 łyżki Pasta waniliowa

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Nutella biała z jabłek

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Znane są od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! Statystyczny Polak zjada ich 13 kg rocznie. Jabłko — bo o nim mowa, będzie bohaterem tego wpisu. A wpis dotyczy pysznego kremu z jabłek z dodatkiem białej czekolady i wanilii. Z nutellą oczywiście nie ma nic wspólnego poza tym, że tym kremem można również posmarować kromkę chleba, ale i nie tylko. Świetnie nadaje się do naleśników, deserów, ciast lub tak jak najbardziej lubię — wyjadania wprost ze słoiczka.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy na średnim ogniu około 1 - 1,5 godziny. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Następnie przy pomocy blendera miksujemy jabłka na gładki mus. Dodajemy pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
Mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Gotową, gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Nutella świetnie nadaje się do naleśników, ciast, deserów, pancakes'ów, pieczywa czy bułek maślanych.

2
Zakończ etap

Ciekawostki:

- czas pasteryzacji zależy również od wielkości słoików. Ja nutellę zamykałam w słoikach 300 ml
- nutella świetnie nadaje się do naleśników, ciast, deserów, pancakes'ów, pieczywa czy bułek maślanych.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo
następny
Młoda kapusta z chorizo
poprzedni
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo
następny
Młoda kapusta z chorizo

Dodaj komentarz