0 0
Pieczeń wieprzowa ze śliwkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1,5 kg Schab bez kości
200 g Śliwka kaliformijska
250 g Śmietana 22%
2 sztuki Cebula
1 główka Czosnek
50 ml Wódka
50 ml Białe wino
4 łyżki Dżem z czarnej pożeczki
2 łyżki Pieprz zielony
1 łyżka Majeranek
1 łyżka Kminek
200 ml Bulion wieprzowy ewentualnie 1 kostka
4 sztuki Liść laurowy
1 łyżka Kaszka manna
Sól
Pieprz
Olej

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pieczeń wieprzowa ze śliwkami

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Przepis na doskonały na uroczysty rodzinny obiad. Pieczeń wieprzowa ze śliwkami, kruche i soczyste mięso, dzięki śliwką o słodkim smaku. Polecamy.

(Visited 380 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Namocz śliwki w białym winie. Po 20 minutach połowę pokrój w paseczki i wymieszaj z zielonym pieprzem z zalewy i 4 ząbkami posiekanego czosnku. Wsyp kaszę, wlej 3 łyżki wona, przypraw szczyptą soli i majeranku.

Natnij ostrym nożem głęboką kieszeń w mięsie. Cały kawałek (powinien być dość gruby, pokryty cienką warstwą tłuszczu, decydującego o smakowitości pieczeni) natrzyj łyżeczką soli, świeżo zmielonym pieprzem i wódką. Napełnij kieszeń farszem ze śliwek i zasznuruj mięso grubą nicią.

Rozgrzej w brytfannie 5 łyżek oleju. Wrzuć cebulę podzielone na duże kawałki, ząbki czosnku i ułóż mięso. Posyp schab kminkiem i majerankiem, a na wierzchu ułóż liście laurowe. Polej szklanką gorącego bulionu, przykryj szczelnie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach przewróć schab na drugą stronę, wrzuć resztę śliwek (całych) wlej wino, w którym moczyły się śliwki. Po 60 - 70 minutach schab powinien być miękki. Wtedy wyjmij mięso, przełóż na półmisek, obłóż śliwkami i wstaw do gorącego jeszcze piekarnika. Trzymaj w ciepłym tak długo, aż przygotujesz sos.

Przelej sos z dna brytfanny do rondelka. Zbierz łyżką cały tłuszcz, a sos (bez śliwek) przetrzyj przez sitko. Teraz dodaj do sosu dżem porzeczkowy, świeżo zmielony pieprz. Jeśli sos jest zbyt słodki, wlej łyżeczkę soku cytrynowego. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wlej śmietankę, podgrzej tylko.

Gorący schab ułóż na półmisku, udekorowany śliwkami. Sos możesz podać w sosjerce.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Filet rybny w magicznej zalewie
następny
Schab karkowy w soku ananasowym
poprzedni
Filet rybny w magicznej zalewie
następny
Schab karkowy w soku ananasowym