0 0
Placek ziemniaczany z grzybami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 kg Ziemniak
3 sztuki Jajko
50 g Masło
szczypta Gałka muszkatołowa
3 łyżki Tarta bułka
Sól
Pieprz
Składniki na nadzienie:
50 g Pieczarki można użyć innych grzybów leśnych
2 sztuki Cebula
1 sztuka Cukinia
25 g Ostry ser żółty
1 sztuka Papryka zielona
50 g Masło
1 łyżka Sok z cytryny
2 sztuki Liść laurowy
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Placek ziemniaczany z grzybami

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na nadzienie:

Opis

Udostępnij

Proste składniki i efektywny sposób podania. Placek ziemniaczany z grzybami, podawany z zieloną sałatą, ogórkiem i pomidorem. Wykorzystaj ten przepis.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.

Oczyść grzyby, pokrój na niezbyt małe kawałki paprykę, cukinię i cebulę. Rozgrzej na patelni 50 g masła, wrzuć grzyby, a gdy odparuje z nich woda, dodaj warzywa. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Wrzuć liście laurowe i ser pokrojony w kostkę. Odstaw na bok.

Odcedzone ziemniaki ubij tłuczkiem. Jeszcze gorące wymieszaj z masłem i 2 żółtkami. Ubij widelcem piane ze szczyptą soli, dodaj do puree ziemniaczanego.

Naczynie do zapiekania posmaruj masłem, obsyp tartą bułką. Włóż masę ziemniaczaną i wypukłą stroną łyżki uformuj wgłębienie. Ubij widelcem jajko, posmaruj nim wyłożone ziemniaki. Ułóż na nich gulasz grzybowy, brzegi posyp tartą bułką. Zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 25 minut, podawaj z zieloną sałatą, ogórkiem i pomidorami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Maczanka po krakowsku
następny
Grzanki Crostini Misti
poprzedni
Maczanka po krakowsku
następny
Grzanki Crostini Misti