0 0
Podchmielona kaczka

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
1 szt Kaczka
Sól
Pieprz
1 szt Gruszki w puszce
1 szt Morele w puszce
3 łyżki Rodzynki
3 łyżki Pieprz z zalewy
1 łyżka Kasza manna
50 ml Śliwowica
5 ząbków Czosnek

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Podchmielona kaczka

Kuchnia:
  • 2 godziny i 20 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Wyjątkowa, aromatyczna i jak że smaczna. Doskonała na wyjątkowy obiad z rodziną.

(Visited 206 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie farszu

Połowę odsączonych gruszek i moreli mieszamy z zielonym pieprzem, połową posiekanego czosnku, kaszą manną, rodzynkami, śliwowicą i zmielonym czarnym pieprzem.

2
Zakończ etap

Przygotowanie kaczki

Obcinamy ostrym nożem skrzydełka i szyję. Nacinamy grzbiet i ostrożnie by nie poprzecinać skóry wyjmujemy kości, odcinamy kuper. Z wytrybowanej kaczki odcinamy jeszcze mięso z udek i dokładamy tam gdzie jest go mało. Lekko rozbijamy mięso tłuczkiem. Układamy owoce na mięsie - ale kaczkę wcześniej w środku nacieramy solą, niektórymi przyprawami (gałką, imbirem, i pieprzem cayenne). Zszywamy ptaka, lub spinamy metalowymi szpileczkami. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Wkładamy do brytfanny z przykryciem, podlewamy sokiem z morelowym wymieszanym z wodą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok 1,5 godziny. Podgrzewając w czasie np. świąt ( choć doskonała jest również na zimno) kładziemy do brytfanny resztę gruszek i moreli którymi dekorujemy potem półmisek.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pieczeń cielęca a’la sarna
następny
Indyczka z jabłkami
poprzedni
Pieczeń cielęca a’la sarna
następny
Indyczka z jabłkami

Dodaj komentarz