0 0
Sernik krakowski

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto
250 g Mąka pszenna
100 g Mąka ziemniaczana
200 g Masło
4 szt Żółtko
1 paczka Cukier waniliowy
Składniki na masę serową
750 g Tłusty twaróg
200 g Cukier puder
2 szt Jajko
6 szt Żółtko
1 paczka Budyń waniliowy
150 g Masło
100 g Rodzynki
50 g Migdały
3-4 łyżki Skórka pomarańczowa
3-4 łyżki Śmietanka 30%

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sernik krakowski

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Składniki na masę serową

Opis

Udostępnij

Jeden z najsmaczniejszych serników – Sernik Krakowski. Spróbuj tego przepisu.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie spodu do ciasta

Posiekać na stolnicy mąkę z utartym na jarzynowej tarce masłem. Wsypać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wbić żółtka. Siekać wszystko nożem, a gdy składniki się połączą, szybko zagnieść miękkie ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto odpoczywa, przygotować masę serową.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej

Przetrzeć ser przez sito, w misce ubić mikserem masło. Dodać ser, proszek budyniowy, śmietanę i cukier puder. Ubić lekko widelcem - ze szczyptą soli - jajka i żółtka. Wlać do masy serowej, ucierać przez kwadrans. Wsypać rodzynki, obrane z łupiny i posiekane migdały, smażoną skórkę pomarańczową.

3
Zakończ etap

Kroki końcowe

2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Rozsmarować masę serową. Z reszty ciasta toczyć wałki i układać na serze krateczkę. Posmarować paseczki ciasta białkiem i wstawić sernik na 50 60 minut do średnio nagrzanego piekarnika.

przepis-y

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babka Wielkanocna Sakramentka
następny
Babka kawowa
poprzedni
Babka Wielkanocna Sakramentka
następny
Babka kawowa

Dodaj komentarz