кредиты онлайн в Казахстане онлайн кредит на карту кредит наличными
0 0
Strudel Jabłkowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
250 g Mąka
1/8 l Woda
1 szt Jajko
2 łyżki Masło stopione
szczypta Sól
10 kropli Ocet jabłkowy
Dodatkowo:
100 g Tarta bułka
150 g Masło
Składniki na jabłkowe nadzienie:
1.5 kg Jabłko kwaśne
50 g Rodzynki
50 g Orzechy posiekane
1/2 łyżeczki Cynamon
szczypta Kardamon
3 łyżki Cukier

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Strudel Jabłkowy

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Dodatkowo:

  • Składniki na jabłkowe nadzienie:

Opis

Udostępnij

Najbardziej popularny deser na świecie. Chrupiące ciasto i lekko kwaśne nadzienie z bakaliami. Polecamy ten przepis na Strudel jabłkowy.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Wymieszaj ciepłą wodę z masłem i szczyptą soli. Wystudź. Przesiej mąkę przez sito na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij roztrzepane widelcem jajko, wlej wodę z masłem, ocet i zagniataj starannie elastyczne, miękkie ciasto. To trwa około 10 minut. Ciasto powinno być nieco wolniejsze niż na pierogi. Zlep ciasto w kulę, wybijaj przez kilka minut wałkiem (procedura jak przy faworkach). Posmaruj ciasto niewielką ilością masła, połóż na desce oprószonej mąką i przykryj podgrzanym (koniecznie!) głębokim talerzem. Niech odpoczywa przez 30 minut.

Teraz słynna operacja rozciągania. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe. Przykryj stół serwetką i posyp ją lekko mąką. Pod serwetkę włóż odwrócony do góry dnem głęboki talerz. Połóż na nim ciasto i rozciągaj - zaczynając od środka - na wszystkie strony. Ciasto jest miękkie, luźne, więc łatwo poddaje się tym zabiegom. Kiedy przez ciasto zaczyna prześwitywać obrus, odetnij nożyczkami grubsze brzegi i wyjmij delikatnie talerz. Z 250 gram mąki powinna powstać płachta jak koło od roweru.

Roztop w rondelku masło, posmaruj nim ciasto, posyp tartą bułką i kładź nadzienie.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj cukier z cynamonem i zmielonym kardamonem (lub goździkami). Kładź na rozgniecionym cieście warstwę jabłek - zachowując dwu centymetrowy wolny brzeg. Posyp cukrem i bakaliami (szczególnie wykwintny strudel "lubi" rodzynki namoczone w rumie lub brandy). Zawijaj ciasto dość ściśle, złap końce, by podczas pieczenia nie wypływał jabłkowy sok. Posmaruj masłem blachę (największą jaka mieści się do piekarnika), ułóż strudel - najlepiej po przekątnej, a jeśli się nie mieści daj mu kształt księżyca lub podkowy. Posmaruj masłem, lub jajkiem - będzie bardziej rumiany i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 35 minut. Podawaj posypany grubą warstwą cukru pudru.

przepis-y

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Risotto z jabłkami
następny
Malinowe muffinki
poprzedni
Risotto z jabłkami
następny
Malinowe muffinki
Pożyczka ratalna Ratka to jedna z najtańszych pożyczki przez internet! Pożycz od 1000 do 5000 lub 10000 zł do 24 miesięcy na spłatę! Pożyczka online dla Ciebie!