0 0
Tarta z cukinią i ricottą

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

375 g Ciasto francuskie
2 szt Zielona cukinia
250 g Ricotta
3 łyżki Ser Grana Padano
1 szt Jajko duże
2 łyżki Świeża bazylia posiekana
Dodatkowo:
2 łyżki Orzechy piniowe

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tarta z cukinią i ricottą

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Uwielbiam ciasto francuskie, daje tyle możliwości. Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę, a nawet danie główne – na słodko lub z wytrawną nutą. Tarta z cukinią jest fantastyczna – z delikatnym, kruchym spodem i kremowym nadzieniem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Taką przekąskę możemy również podać jako aperitif z lampką dobrego wina.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Piekarnik nagrzewamy do 200′C. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do ricotty dodajemy ser Grana Padano, bazylię i jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Wykładamy na ciasto masę serową, pozostawiając brzegi ciasta suche. Na masę układamy plasterki cukinii tak, aby delikatnie zachodziły na siebie.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180′C i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Pod koniec pieczenia posypujemy orzeszkami piniowymi.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Śledź w sosie pomidorowo-majonezowym
następny
Chłodnik ogórkowy
poprzedni
Śledź w sosie pomidorowo-majonezowym
następny
Chłodnik ogórkowy

Dodaj komentarz