0 0
Tort jogurtowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na biszkopt
6 szt Jajko
10 dag Cukier
18 dag Mąka
Składniki do nadzienia
300 ml Jogurt naturalny
5.5 dag Cukier puder
220 ml Śmietana kremówka 36%
13 dag Żelatyna w proszku
50 dag Świeże owoce

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tort jogurtowy

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Trudny

Składniki

  • Składniki na biszkopt

  • Składniki do nadzienia

Opis

Udostępnij

Lekki i bardzo smaczny tort jogurtowy, idealny na każdą okoliczność.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Pieczenie biszkoptu

Oddzielić żółtka od białek, ubić z połową cukru żółtka, a z drugą połową białka. Uzyskane dwie masy połączyć i delikatnie wymieszać. Przesiać razem mąkę i kakao, wymieszać z ubitymi jajkami - bardzo ostrożnie i powoli. Posmarować formę roztopionym masłem i obsypać mąką, a jej nadmiar wytrząsnąć z formy. Włożyć ciasto i piec w temperaturze 175 - 180 stopni, przez 50 - 60 minut.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia

Śmietanę zimną ubić z cukrem pudrem i wymieszać z jogurtem oraz żelatyną (nasączoną wodą i rozgrzaną).

Gotowy biszkopt kroimy poziomo na 3 równe części i nasączamy syropem cukrowo - alkoholowym. Na dolnej części biszkoptu układamy owoce i przykrywamy warstwą nadzienia jogurtowego, następnie dekoracyjną kolejną warstwę owoców. Wstawiamy do lodówki.

Dwie kolejne części biszkoptu zawijamy w folie i również chowamy do lodówki - dzięki temu mamy gotowe warstwy do kolejnego tortu.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Schab „Piegus” z orzechami włoskimi.
następny
Filety z indyka w glazurze porzeczkowej
poprzedni
Schab „Piegus” z orzechami włoskimi.
następny
Filety z indyka w glazurze porzeczkowej

Dodaj komentarz