0 0
Tort orzechowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
12 szt Jajko
250 g Cukier
200 g Orzechy włoskie zmielone
100 g Orzechy włoskie siekanych
2 łyżki Mąka
2 łyżki Biszkopty dobrze pokruszone
1 szt Skórka pomarańczowa
Składniki na krem:
4 szt Jajko
200 g Cukier puder
1 filiżanka Śmietana 22%
100 g Orzechy włoskie zmielone
1 tabliczka Gorzka czekolada
1/2 szt Laska wanilii
50 ml Brandy lub 25 ml spirytusu
Składniki do dekorowania:
1 tabliczka Gorzka czekolada
do posypania Orzechy laskowe zmielone

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tort orzechowy

Kuchnia:
  • 2 godziny i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na krem:

  • Składniki do dekorowania:

Opis

Udostępnij

Kto nie lubi tortów, tort orzechowy to jeden z najsmaczniejszych tortów. Przyozdobi każde przyjęcie a Twoi goście będą zachwyceniu. Przepis wyjątkowo łatwy i szybki do przygotowania. Spróbuj.

(Visited 2 011 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Żółtka ucieramy z połową cukru na puszysty kogiel - mogiel. Białka z resztą cukru ubijamy na bardzo sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodajemy - delikatnie mieszając - mąkę przesianą przez sitko, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową, orzechy (siekane i mielone), a w końcu pianę. Wlewamy do dużej tortownicy (ok. 28 cm) - wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (tylko dno) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt nie jest surowy.

2
Zakończ etap

Przygotowanie kremu:

Kiedy biszkopt stygnie, przygotowujemy krem. Ubijamy 4 żółtka z cukrem tak długo, aż zbieleją. Wsypujemy orzechy, wlewamy śmietankę. Przekładamy masę do rondelka o grubym dnie. Dodajemy przeciętą wzdłuż wanilię i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, stale mieszając, przez 5 minut. Wyjmujemy wanilię, wlewamy pianę ubitą z 4 białek i szczypty soli. Zagotowujemy masę (podniesie się w rondelku, a na powierzchni pojawią się bąbelki) i szybko zdejmujemy z ognia. Mieszamy kilka razy, aż wystygnie. Roztapiamy w małym rondelku czekoladę. Studzimy. Masło ucieramy wałkiem lub mikserem na puszysty krem, stopniowo dodajemy wystudzoną masę orzechowo - żółtkową i chłodną, ale jeszcze płynna czekoladę. Wlewamy alkohol i tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt przekrojony na trzy części. Trochę kremu zostawiamy do posmarowania boków i wierzchu tortu. Tabliczkę ciemnej czekolady ucieramy na tarce do jarzyn (duże otwory). Czekoladowymi płatkami posypujemy tort dodając dla rozjaśnienia "szron" z utartych miałko orzechów, migdałów lub cukru pudru przesianego przez sitko.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Mozzarella z łososiem
następny
Tort makowy
poprzedni
Mozzarella z łososiem
następny
Tort makowy

Dodaj komentarz