0 0
Sos teriyaki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

20 ml Sos sojowy
100 g Cukier brązowy można zastąpić 2 łyżkami miodu
60 ml Woda
50 ml Mirinu można zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego
1/4 łyżeczki Imbir mielony
1/2 łyżeczki Mielony czosnek
1 łyżka Ocet ryżowy
1 łyżka Mąka kukurydziana płaska

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sos teriyaki

Kuchnia:
    • 20 minut
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza – błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom niepowtarzalną świeżość, a dodatek sosu sojowego orientalnego charakteru. Teriyaki jest doskonałą marynatą oraz zaprawą do pieczonych mięs, ryb, a także wszelkiego rodzaju potraw z grilla. To także wyśmienity dodatek do warzyw pieczonych, smażonych oraz grillowanych. Wystarczy połączyć go z odrobiną miodu, sokiem z cytryny, łyżeczką goździków oraz szczyptą imbiru, a otrzymamy oryginalną marynatę do mięsa która nada naszym potrawom ciekawy, niezapomniany smak i kolor.

    (Visited 540 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie i zastosowanie:

    Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
    Zastosowanie sosu
    Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania
    Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem
    Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła
    Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar
    Dip – nawet do ruskich pierogów!

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Lazagne szpinakowa z białym serem
    następny
    Klopsiki w cukinii na grilla
    poprzedni
    Lazagne szpinakowa z białym serem
    następny
    Klopsiki w cukinii na grilla

    Dodaj komentarz