Składniki
-
1 opakowanie Makaron Lazagne
-
500 g Biały ser
-
150 g Ostry ser żółty
-
50 g Śmietana 12%
-
1 szt Cebulaśrednia
-
3-4 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
do smaku Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Wegetariańska wersja lasagne ze szpinakiem, białym serem oraz sosem pomidorowym. Doskonała alternatywa dla klasycznego włoskiego dania. Jej przygotowanie nie jest trudne, może trochę czasochłonne, ale zapewniam Was że warto.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po trzy sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany). Szpinak rozmrażamy. Dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu pomidorowego:ebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. |