Składniki
- 
                                          
Składniki na ciasto:
 - 
                                          420 g Mąka tortowa
 - 
                                          200g Masło
 - 
                                          6 szt Żółtko
 - 
                                          2 łyżeczki Cukier z wanilią
 - 
                                          1 łyżeczka Proszek do pieczenia
 - 
                                          
Składniki na bezę:
 - 
                                          6 szt Białko
 - 
                                          180 g Cukierdrobny
 - 
                                          szczypta Sól
 - 
                                          
Dodatkowo:
 - 
                                          800 g Śliwki
 - 
                                          1 łyżka Cukier z wanilią
 - 
                                          1 łyżeczka Cynamon
 
Opis
Śliwki od dzieciństwa kojarzą mi się z wielkim, starym drzewem stojącym w naszym ogrodzie, tuż koło wejścia. Jego gałęzie uginały się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Nie byliśmy w stanie ich zjeść. Mama wykorzystywała je na wiele sposobów – robiła kompoty, ciasta, przeróżne desery i ogromne ilości powideł … najlepszych na świecie powideł. Powracając do przepisu – kruche ciasto i owoce to idealne połączenie, pasujące do siebie niemalże jak rosół do niedzieli. Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki i chrupiąca beza. To wszystko zwieńczone delikatną nutą cynamonu i wanilii.
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie ciasta:Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dłonią zagniatamy kruszonkę. Garść kruszonki odkładamy do miseczki, posłuży nam do dekoracji. Pozostałą kruszonkę przekładamy do formy o wymiarach 34x42, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni i dociskamy lekko dłonią. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na całej powierzchni ciasta. Śliwki posypujemy mieszanką cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią.  | 
                  
| 
                       2 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie bezy:Do zimnych białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta, tworząc kratkę. Całość dekorujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' C. Pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 35 minut.  | 
                  




                
                



