0 0
Leśny mech

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto
450 g Szpinak mrożony
1 szklanka Mąka tortowa
1 szklanka Mąka krupczatka
250 g Cukier
3 szt Jajko
1 szklanka Olej słonecznikowy
3 łyżeczki Proszek do pieczenia
Składniki na masę
300 ml Śmietanka 30%
2 paczki Śmietanka FIX
2 łyżki Cukier puder
Dodatkowo
1 szt Owoc Granatu

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Leśny mech

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Składniki na masę

  • Dodatkowo

Opis

Udostępnij

Ciasto Leśny Mech zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.

(Visited 200 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta

Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli olej i przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę lub do tak zwanego suchego patyczka.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy

Śmietanę ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie odpadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami granatu. Ciasto przed podaniem należy schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce.

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Chrust lany
następny
Muffiny a’la pączki
poprzedni
Chrust lany
następny
Muffiny a’la pączki

Dodaj komentarz