Składniki
-
Składniki na ciasto
-
450 g Szpinak mrożony
-
1 szklanka Mąka tortowa
-
1 szklanka Mąka krupczatka
-
250 g Cukier
-
3 szt Jajko
-
1 szklanka Olej słonecznikowy
-
3 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
Składniki na masę
-
300 ml Śmietanka 30%
-
2 paczki Śmietanka FIX
-
2 łyżki Cukier puder
-
Dodatkowo
-
1 szt Owoc Granatu
Opis
Ciasto Leśny Mech zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciastaSzpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli olej i przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę lub do tak zwanego suchego patyczka. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masyŚmietanę ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie odpadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami granatu. Ciasto przed podaniem należy schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H. |