Składniki
- 
                                          160 g Aktywny zakwas żytni
 - 
                                          300 ml Wodaletnia
 - 
                                          10 g Sól
 - 
                                          500 g Mąka żytniatyp 720
 - 
                                          4 łyżki Miód
 - 
                                          100 g Słonecznik łuskany
 
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Agnieszkę Z. Domowy żytni chlebek na zakwasie z ziarnami słonecznika. Zapraszamy do pieczenia.
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie:Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna słonecznika około 7 minut, od czasu do czasu mieszając, dodajemy miód i karmelizujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, zakwas, ziarna słonecznika. Wlewamy letnią wodę i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą (na koniec jest bardzo ciężko mieszać - drewnianą łyżką jest łatwiej). Ciasto przełóż do formy keksowej, uprzednio posmarowanej oliwą i obsypaną otrębami lub tartą bułką. Grzbietem łyżki wygładź ciasto. Szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 4 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chlebek dojdzie nam po same brzegi foremki. Delikatnie odrywamy folię i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, pieczemy 20 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15 - 20 minut.  | 
                  




                
                



