0 0
Bułeczki z cheddarem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na zaczyn drożdżowy:
40 g Świeże droźdże
85 ml Mleko 3,2 %
1 łyżeczka Cukier
1 łyżka Mąka pszenna
Składniki na ciasto właściwe:
250 g Mąka pszenna
180 ml Woda
50 g Ser cheddar
2 szczypty Sól
Dodatkowo:
1 łyżka Mleko 3,2 %
50 g Ser cheddar
1 szt Żółtko

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Bułeczki z cheddarem

Kuchnia:
  • 1 godzina i 20 minut
  • Porcje 8
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • Składniki na ciasto właściwe:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają…

(Visited 30 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta właściwego:

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe:
Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ciepłą wodę i ser starty na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 równych kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25 minut. Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane. Studzimy na kratce.

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/buleczki-z-cheddarem

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Chłopska terryna
następny
Chleb orkiszowy
poprzedni
Chłopska terryna
następny
Chleb orkiszowy

Dodaj komentarz