0 0
Ciasto Fiona

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na biszkopt
4 szt Jajko
4 łyżki Mąka pszenna
4 łyżki Cukier
1 i 1/2 łyżki Budyń waniliowy
1 opakowanie Cukier waniliowy
szczypta Sól
Składniki na masę budyniową
900 ml Sok Kubuś o smaku marchew-malina
3 opakowania Budyń malinowy
Składniki na malinową piankę
500 ml Śmietana kremówka 36%
2 opakowania Galaretka malinowa
2 łyżki Cukier puder
Dodatkowo
2 opakowania Delicje malinowe
2 opakowania Galaretka malinowa

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto Fiona

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Porcje 12
  • Średni

Składniki

  • Składniki na biszkopt

  • Składniki na masę budyniową

  • Składniki na malinową piankę

  • Dodatkowo

Opis

Udostępnij

Ciasto Fiona nawiązuje do znanej i lubianej bajki pod tytułem : ”Shrek”. Jednak nie chodzi tu o samego Shreka, a o jego uroczą damę Fionę. Wielowarstwowe ciasto, cudownie pachnące latem i malinami. Delikatna, malinowa pianka rozpływająca się w ustach, delicje i galaretka.Wszystko w bardzo dziewczęcym, różowym stylu. Koniecznie musicie spróbować.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu

Białka wybijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo biały cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca,a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodajemy żółtko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy łyżki lub szpatułki do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowany biszkopt przekładamy do blachy o wymiarach 20 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy budyniowej

Do rondelka przelewamy 750 ml soku i podgrzewamy. Resztę soku przelewamy do kubeczka dodajemy budynie malinowe i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Gorący budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętym wierzchu układamy delicje.

3
Zakończ etap

Przygotowanie malinowej pianki

Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy pomalutku zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i odstawiamy do lodówki do momentu, aż pianka zastygnie.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze zastygły.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kapusta ze śliwkami
następny
Tradycyjny krupnik staropolski
poprzedni
Kapusta ze śliwkami
następny
Tradycyjny krupnik staropolski

Dodaj komentarz