0 0
Ciasto Latte Macchiato

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na biszkopt czekoladowy
6 szt Jajko
230 g Cukier
3/4 szklanki Mąka tortowa
2 łyżki Ciemne kakao
2 łyżki Olej słonecznikowy
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
szczypta Sól
Składniki na krem
250 g Serek kremowy typu philadelphia
500 ml Śmietanka 30%
3-4 łyżki Cukier puder
Składniki na pącz
350 ml Kawa espresso
100 ml Likier Baileys
Dodatkowo
300 g Biszkopty okręgłe
do posypania Ciemne kakao

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto Latte Macchiato

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Porcje 12
  • Średni

Składniki

  • Składniki na biszkopt czekoladowy

  • Składniki na krem

  • Składniki na pącz

  • Dodatkowo

Opis

Udostępnij

Latte Macchiato to bardzo popularna, trójwarstwowa kawa. Ma spore grono wielbicieli, a wśród nich jestem oczywiście ja. Łączy w sobie idealną równowagę kompozycji intensywnego espresso i mleka z cudowną, puszystą pianką. Dokładnie takie same smaki znajdziecie w tym cieście. Delikatny, kakaowy biszkopt mocno naponczowany kawą, przełożony kremową masą. Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek pięknie pachnie. Zdecydowanie przypadnie do gustu osobą lubiącym zdecydowane smaki.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu czekoladowego

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty.

2
Zakończ etap

Przygotowanie kremu

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.

3
Zakończ etap

Przygotowanie pączu

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.
Poncz:
W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.
Moje rady:
- ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
- jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Jajka w sosie musztardowym z brokułem
następny
Pączki hiszpańskie – Wianuszki
poprzedni
Jajka w sosie musztardowym z brokułem
następny
Pączki hiszpańskie – Wianuszki

Dodaj komentarz