0 0
Ciasto ze śliwkami i bezą

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na ciasto:
420 g Mąka tortowa
200g Masło
6 szt Żółtko
2 łyżeczki Cukier z wanilią
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Składniki na bezę:
6 szt Białko
180 g Cukier drobny
szczypta Sól
Dodatkowo:
800 g Śliwki
1 łyżka Cukier z wanilią
1 łyżeczka Cynamon

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto ze śliwkami i bezą

Kuchnia:
  • 1 godzina i 10 minut
  • Porcje 18
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na bezę:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Śliwki od dzieciństwa kojarzą mi się z wielkim, starym drzewem stojącym w naszym ogrodzie, tuż koło wejścia. Jego gałęzie uginały się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Nie byliśmy w stanie ich zjeść. Mama wykorzystywała je na wiele sposobów – robiła kompoty, ciasta, przeróżne desery i ogromne ilości powideł … najlepszych na świecie powideł. Powracając do przepisu – kruche ciasto i owoce to idealne połączenie, pasujące do siebie niemalże jak rosół do niedzieli. Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki i chrupiąca beza. To wszystko zwieńczone delikatną nutą cynamonu i wanilii.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dłonią zagniatamy kruszonkę. Garść kruszonki odkładamy do miseczki, posłuży nam do dekoracji. Pozostałą kruszonkę przekładamy do formy o wymiarach 34x42, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni i dociskamy lekko dłonią. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na całej powierzchni ciasta. Śliwki posypujemy mieszanką cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią.

2
Zakończ etap

Przygotowanie bezy:

Do zimnych białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta, tworząc kratkę. Całość dekorujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' C. Pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 35 minut.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Toskański dżem z marchewki
następny
Kawior z bakłażana
poprzedni
Toskański dżem z marchewki
następny
Kawior z bakłażana

Dodaj komentarz