fbpx
0 0
Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na zaczyn drożdżowy:
30 g Świeże droźdże
1 łyżeczka Mąka pszenna
3 łyżki Mleko
1 łyżeczka Cukier
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g Mąka pszenna
40 g Roztopione masło
100 ml Maślanka
100 ml Mleko
4 łyżki Cukier drobny
1 sztuka Jajko
Składniki na nadzienie:
2 szklanki Jeżyny
1 łyżka Budyń waniliowy
Składniki na kruszonkę:
80 g Mąka pszenna
50 g Masło
4 łyżki Cukier
1 łyżeczka Pasta waniliowa
Dodatkowo:
1 sztuka Jajko
50 g Masło

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Kuchnia:
  • Porcje 12
  • Średni

Składniki

  • Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • Składniki na ciasto drożdżowe:

  • Składniki na nadzienie:

  • Składniki na kruszonkę:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Smak ciasta drożdżowego przenosi wielu z nas do czasów dzieciństwa. Zapach świeżego, ledwie wyciągniętego ciasta z piekarnika unosił się w naszych domach i kusił swoim zapachem wszystkich domowników. Wyczekiwanie na moment, w którym ciasto ostygnie trwało w nieskończoność … To smaki i zapachy, do których często powracam. Tym razem ciasto drożdżowe połączyłam ze skąpanymi w jesiennym słońcu jeżynami. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, obficie nadziane jeżynami. Zwieńczone dużą ilością chrupiącej, waniliowej kruszonki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zaczynu:

Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Rozcieramy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3
Zakończ etap

Przygotowanie kruszonki i pozostałe czynności:

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Rozcieramy między palcami składniki do uzyskania kruszonki.
Jeżyny mieszamy z budyniem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Nakładamy porcję jeżyn i zlepiamy, tworząc zgrabną bułeczkę. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno wylewamy rozpuszczone masło. Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 20-25 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Po upieczeniu bułeczki studzimy, choć najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Caldo verde
następny
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym
poprzedni
Caldo verde
następny
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym

Dodaj komentarz