0 0
Eskalopki z indyka

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
6 szt Sznycel z indyka
150 g Małe pieczarki
3 ząbki Czosnek
250 ml Śmietanka
110 ml Bulion drobiowy
5-7 gałązek Świeży tymianek
3 łyżki Oliwa z oliwek
do smaku Biały pieprz
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Eskalopki z indyka

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Mięso z indyka często uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest na prawdę smaczny i apetyczny. Indycze mięso daje wielkie pole do popisu. Przyrządza się go łatwo i szybko, bowiem można je smażyć, piec i dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Dlatego zachęcam, aby na Waszych stołach mięso z indyka gościło częściej. Dziś polecam Wam eskalopki z indyka w pysznym, kremowym sosie.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie

Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy gałązkę tymianku. Przykrywamy filety pergaminem i delikatnie rozbijamy. Gałązki tymianku powinny się przykleić do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Następnie każdy kawałek mięsa obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor. Tymianek powinien pozostać przyklejony do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy pieczarki i chwilę podsmażamy. Nie dodajemy oliwy. Pieczarki wchłoną wszystkie smaki z patelni. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę i mięso, które układamy stroną z tymiankiem do góry. Dusimy na małym ogniu, aż sos odpowiednio zredukuje się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Eskalopki podajemy z ziemniakami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babka z kruszonką orzechową
następny
Crumble truskawkowo-rabarbarowe
poprzedni
Babka z kruszonką orzechową
następny
Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Dodaj komentarz