fbpx
0 0
Kokosowa pianka z truskawkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na spód:
300 g Czekoladowe ciastka zbożowe *użyłam ciastek degistive
80 g Masło
Składniki na piankę kokosową:
500 g Grecki jogurt naturalny
300 ml Śmietanka kremówka 36%
110 g Wiórki kokosowe
170 g Cukier puder
25 g Zelantyna
100 ml Woda
kilka kropel Ekstrakt kokosowy
Dodatkowo:
250 g Truskawki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kokosowa pianka z truskawkami

Kuchnia:
  • Porcje 12
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na spód:

  • Składniki na piankę kokosową:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Słońce z każdym dniem coraz mocniej grzeje. Na targach, straganach pojawia się coraz więcej truskawek, na które wszyscy chyba z utęsknieniem czekaliśmy. W mojej kuchni w sezonie truskawkowym pojawia się dość sporo przepisów z truskawkami. Do tej sporej kolekcji dołącza deser w postaci lekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie spodu:

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 26 x 18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy, aby masa była zwarta. Wstawiamy do lodówki na 20 minut, aby masa się schłodziła.

2
Zakończ etap

Przygotowanie pianki:

Truskawki myjemy pozostawiając szypułki i osuszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy wiórki kokosowe i ekstrakt kokosowy. Mieszamy, aby składniki się połączyły. W drugiej misce ubijamy schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Do jogurtu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Następnie powoli, stopniowo dodajemy żelatynę i mieszamy. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, równamy wierzch i układamy w równych odstępach truskawki, lekko wciskając je w masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Krem z kalafiora
następny
Karkówka w sosie słodko-pikantnym
poprzedni
Krem z kalafiora
następny
Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Dodaj komentarz