0 0
Konfitura z marchwi i cytryn

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 kg Marchew
1 kg Cukier
1 szt Cytryna
100 ml Woda

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Konfitura z marchwi i cytryn

Kuchnia:
  • 55 minut
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Wspaniały kolor, zapach i smak zamknięty w kilku słoiczkach.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka, ale nadal chrupka. Odcedzamy, przekładamy do miski i zasypujemy 1/3 cukru. Odstawiamy na bok. Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Cytryny kroimy w cienkie plasterki i usuwamy z nich pestki. Skórki cytryn blanszujemy przez około 5-7 minut i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy je w cienkie paseczki.
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy resztę cukru, pokrojoną skórkę z cytryn i gotujemy w syropie około godziny. Po tym czasie dodajemy marchewkę i pokrojone cytryny. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż syrop zgęstnieje, a marchew stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Notes
- konfitura świetnie się sprawdzi do dekoracji ciast, babeczek, deserów jak również mięs

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kotleciki z białej kiełbasy
następny
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią
poprzedni
Kotleciki z białej kiełbasy
następny
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Dodaj komentarz