fbpx
0 0
Limonkowy sernik

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na spód:
300 g Ciastka degistive
75 g Masło
Masa serowa:
1 kg Twaróg mielony w wiaderku
200 g Cukier puder
4 sztuki Jajko
2 sztuki Żółtko
4 sztuki Limonka
Dodatkowo:
200 ml Śmietanka kremówka 36%
1 łyżka Cukier puder
1 sztuka Limonka

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Limonkowy sernik

Kuchnia:
  • Porcje 16
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na spód:

  • Masa serowa:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Sernik – to niewątpliwie najpopularniejsze ciasto. Gości na naszych stołach w czasie świąt, rodzinnych imprez, spotkań z przyjaciółmi. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go również bez specjalnej okazji. Ten sernik nie należy do tych ciężkich, zwartych serników. Jest delikatny, kremowy o subtelnym kwaskowym smaku limonek i mazistej konsystencji. Bardzo orzeźwiający i świeży, pachnący limonkami. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest aksamitnie gładki i rozpływający się w ustach.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie spodu:

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy wiórki kokosowe, rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej:

Do sera dodajemy cukier i mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy jajka, żółtka i sok z limonek. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wodą. Woda powinna sięgać do połowy tortownicy. Sernik przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez godzinę . Sernik po upieczeniu powinien być jasny, ścięty na wierzchu, lecz nie sprężysty.
Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik, aż ostygnie. Następnie sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy sernik na około bitą śmietaną. Wierzch sernika posypujemy startą na małych oczkach skórką z limonki. Dekorujemy plasterkami limonki.

3
Zakończ etap

Notes:

limonkę do dekoracji należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem
- w oryginalnym przepisie użyty jest ser philadelphia

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Jesienny gulasz z dyni
następny
Makaron z klopsikami według Jamiego
poprzedni
Jesienny gulasz z dyni
następny
Makaron z klopsikami według Jamiego

Dodaj komentarz