0 0
Miodownik bakaliowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 szklanka Miód
1 szklanka Cukier
250 g Masło
600 g Mąka
5 szt Jajko
1 szklanka Gęsta śmietana dobra
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
2 płaskie łyżeczki Korzenia (cynamon. gałka muszkatołowa, imbir) świeżo utłoczone
25 g Bakalie orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, migdały, figi
3 czubate łyżki Ciemne kakao
1 kieliczek Rum

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Miodownik bakaliowy

  • 2 godziny
  • Trudny

Składniki

Opis

Udostępnij

To jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na polskim świątecznym stole. Połączenie miodu i bakalii sprawia, że ciasto jest niepowtarzalnie smaczne. Polecamy ten przepis.

(Visited 45 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz kakao. W płaskim rondlu rozgrzewamy miód z korzeniami. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy żółtka, pół szklanki cukru i masło. Dodajemy wystudzony miód, śmietanę i partiami mąkę. Dokładnie ucieramy (mikserem 5 minut, ręcznie 25 minut), aż na powierzchni ciasta pokarzą się pęcherzyki. Białka ubijamy z resztą cukru i szczyptą soli na lśniącą i sztywną pianę. Wykładamy na utartą masę, na piane kładziemy bakalie i wszystko delikatnie, lecz dokładnie mieszamy łyżką. Mieszając wlewamy rum. Przekładamy ciasto do tortownicy lub dużej formy keksowej (foremki smaruje się masłem i obsypuje tartą bułką) i pieczemy w temperaturze 180 stopni. przez 50 - 60 minut.

Przez pierwsze pół godziny nie wolno otwierać piekarnika!

2
Zakończ etap

Przygotowanie bakalii:

Z 4 łyżek cukru i filiżanki wody gotujemy syrop, wrzucamy połówki włoskich orzechów i obrane ze skórki całe migdały. Smażymy przez 5 minut, wyławiamy łyżką i układamy na miodowniku. Można jeszcze rozsnuć na bakaliach czekoladową pajęczynę ( w roztopionej gorzkiej czekoladzie - 1/3 tabliczki - zanurzamy cienki pędzelek i pozwalamy by z pędzelka spływała na ciasto cieniutka strużka, która narysuje pajęczynę). - miodowniki i pierniki bardzo lubią towarzystwo wytrawnej czekolady.

Miodownik można po upieczeniu polać roztopioną czekoladą (pół tabliczki gorzkiej lub naturalnej), białym lukrem lub udekorować kandyzowanymi bakaliami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Paszteciki z kapustą i grzybami
następny
Śledź w sosie pomidorowo-majonezowym
poprzedni
Paszteciki z kapustą i grzybami
następny
Śledź w sosie pomidorowo-majonezowym

Dodaj komentarz