fbpx
0 0
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g ravioli z ricottą
200 g chorizo Sarta
400 g Pomidor krojony z puszki
150 g Pomidor śliwkowy
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
2 sztuki Cukinia młoda
300 ml Woda
1 szuka Czerwona papryka chilii
1 sztuka Cebula
1/3 łyżeczki Cukier
1/3 łyżeczki Cynamon
3 łyżki Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Właściwości:
    Kuchnia:
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Kulinarne eksperymenty, kreatywne tworzenie dań, mieszanie różnych kuchni, styli oraz zachwycanie domowników oryginalnymi pomysłami. Ten styl gotowania to nic innego jak kuchnia Fusion, która polega na czerpaniu inspiracji z dowolnej kultury, łączeniu różnych tradycji kulinarnych i elementów pozornie do siebie niepasujących. Uwielbiam ten styl gotowania, bo efekty mogą być zaskakujące. Dziś połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni.

    (Visited 9 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie:

    Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.

    2
    Zakończ etap

    Ciekawostki:

    * w tym daniu warto użyć odpowiedniego gatunku chorizo. Chorizo Sarta idealnie nadaje się do tego dania. Jest to kiełbasa surowa o paprykowym smaku, dojrzewająca i twarda. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań na ciepło
    - młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Zupa koperkowa
    następny
    Nutella biała z jabłek
    poprzedni
    Zupa koperkowa
    następny
    Nutella biała z jabłek

    Dodaj komentarz