0 0
ROLADA z cielęciny i warzyw

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 kg Łata cielęca
2 sztuki Marchew
1 pęczek Natka pietruszki
100 g Orzechy laskowe
2 sztuki Pomidor średnie
2 sztuki Cebula
1 główka Czosnek
2 sztuki Jajko
100 g Masło
2 łyżki Tarta bułka
do smaku Estragon
do smaku Tymianek
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

ROLADA z cielęciny i warzyw

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Soczyste, prawdziwie letnie nadzienie i warstwa kruchego mięsa. To rolada z cielęciny i warzyw. Polecamy ten przepis na rodzinny obiad z ziemniakami z wody.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Rozłóż płasko łatę cielęcą na desce, rozbij lekko tłuczkiem i uformuj prostokąt. Posól, popieprz, oprósz estragonem i natrzyj trzema ząbkami zmiażdżonego czosnku. Odstaw w chłodne miejsce.

Marchewkę pokrój w dużą kostkę. Obierz ze skórki pomidory i paprykę. Pokrój na kawałki. Posiekaj jedną cebulę (dużą) i trzy ząbki czosnku. Posiekaj także orzechy i natkę pietruszki.

Rozgrzej w rondlu 50 g masła. Wrzuć orzechy, smaż przez 2 - 3 minuty. Dodaj warzywa i smaż - stale mieszając - przez 5 minut (na dużym ogniu). Zestaw rondel z kuchenki. Do gorącego farszu dodaj dwie szczypty startej gałki muszkatołowej, sól i połowę tymianku. Wlej ubite widelcem jajka, wsyp tartą bułkę i natkę pietruszki.

Nałóż farsz na mięso, zawiń roladę i brzegi zaszyj grubą nicią. Posmaruj roladę stopionym masłem i ułóż na dnie brytfanny. Wlej filiżankę wody, rozsyp resztę posiekanego czosnku, pokrojoną w piórka cebulę i pół łyżeczki tymianku.

Wstaw na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 50 minutach zwiększ temperaturę by rolada pięknie się przyrumieniła. Od czasu do czasu polewaj roladę sosem z dna brytfanny. Podaj na obiad z ziemniakami z wody.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zupa z porów
następny
Gołąbki ogrodnika
poprzedni
Zupa z porów
następny
Gołąbki ogrodnika