0 0
Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na spód:
300 g Ciastka zbożowe
60 g Masło
Składniki na masę serową:
1 kg Twaróg mielony w wiaderku
125 ml Śmietana kremówka 36%
200 g Cukier drobny
2 łyżki Żelatyna w proszku
100 ml Woda
1 szt Laska wanilii
Składniki na mus rabarbarowy:
600 g Rabarbar
130 g Cukier
12 g Żelatyna w proszku
100 ml Woda

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Porcje 16
  • Średni

Składniki

  • Składniki na spód:

  • Składniki na masę serową:

  • Składniki na mus rabarbarowy:

Opis

Udostępnij

Zdania na temat właściwości rabarbaru są podzielone. Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego niektórzy dietetycy stawiają rabarbar na cenzurowanym, odradzając całkowicie jego spożywanie. Tymczasem upieczone ciasto, ugotowany kompot czy konfitura do mięsa nie zaszkodzą. Szczególnie że ostatnie badania dowodzą, iż rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera właściwości przeciwnowotworowych. Sezon rabarbarowy w pełni, więc zachęcam Was do zrobienia pysznego, orzeźwiającego sernika z musem rabarbarowym. Tak na prawdę, to nie wiem czy zasługuje na nazwę – sernika. Jest bardzo delikatny, swoją konsystencją przypominający ptasie mleczko.

(Visited 44 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie spodu:

Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie , dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier, śmietankę, nasiona wanilii i mieszamy. Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, równamy wierzch i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

3
Zakończ etap

Przygotowanie musu:

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak, aby woda przykryła dno. Dodajemy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie blendujemy na gładki mus.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do musu i mieszamy. Gotowy mus studzimy i wykładamy na masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i ozdabiamy listkami mięty.
* użyłam ciastek degistive
Moje rady:
- do musu najlepiej użyć czerwonych łodyg rabarbaru
- dla uzyskania ładnego, czerwonego koloru musu rabarbarowego dodałam 4 łyżki skoncentrowanego soku z czerwonych owoców

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana
następny
Butter chicken
poprzedni
Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana
następny
Butter chicken

Dodaj komentarz