0 0
Tort Mickey Mouse

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na biszkopt duży:
7 szt Jajko
127 g Mąka tortowa
203 g Cukier
45 g Mąka ziemniaczana
szczypta Sól
Składniki na biszkopt mały:
5 szt Jajko
160 g Cukier
100 g Mąka tortowa
35 g Mąka ziemniaczana
szczypta Sól
Krem z białej czekolady:
600 g Biała czekolada
750 ml Śmietana kremówka 36%
Frużelina truskawkowa:
700 g Truskawki
3 i 1/2 łyżeczki Żelatyna w proszku
135 g Cukier
1 łyżeczka Sok z cytryny
2 łyżeczki Mąka ziemniaczana
Nasączenie:
250 ml Zaparzona herbata
1 łyżka Cukier
3 łyżki Sok z cytryny
Wykończenie:
1200 g Masa cukrowa biała
750 g Masa cukrowa czerwona
250 g Masa cukrowa czarna
Klej spożywczy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tort Mickey Mouse

Kuchnia:
  • Trudny

Składniki

  • Składniki na biszkopt duży:

  • Składniki na biszkopt mały:

  • Krem z białej czekolady:

  • Frużelina truskawkowa:

  • Nasączenie:

  • Wykończenie:

Opis

Udostępnij

Sam zwyczaj świętowania urodzin pochodzi ze starożytnego Rzymu.Tort to ciasto, które jest symbolem uroczystości urodzinowych w kulturze europejskiej. W naszej rodzinie zawsze hucznie obchodzimy każde urodziny. W tym jakże ważnym dniu nie może zabraknąć tortu – takiego domowego, z pysznymi kremami i uroczą dekoracją. Ten tort miałam zaszczyt zrobić dla najmłodszej osóbki w naszej rodzinie. Delikatny i puszysty biszkopt, przełożony krem z białej czekolady, który idealnie uzupełniała truskawkowa frużelina. Tort smakował wyśmienicie i zrobił duże wrażenie na solenizantce.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu dużego:

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

2
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu małego:

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
Dno tortownicy o wymiarach 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

3
Zakończ etap

Krem z białej czekolady:

Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

4
Zakończ etap

Frużelina truskawkowa:

Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.

5
Zakończ etap

Przygotowanie:

Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę truskawkową. Tak postępujemy z każdym blatem dużym i małym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną. Powodzenia.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Malinowy deser z kremem śmietankowym
następny
Rosyjska zupa rybna „Ucha”
poprzedni
Malinowy deser z kremem śmietankowym
następny
Rosyjska zupa rybna „Ucha”

Dodaj komentarz