0 0
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
160 g Mąka
70 ml Mleko
4 szt Jajko
1 szt Cukinia mała
1/2 szt Cebula
3 łyżki Szczypiorek świeży
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżka Oliwa z oliwek
50 g Twardy ser dojrzewający
1 łyżka Ser kremowy Blue
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
1 puszka Łosoś w sosie własnym łososia można zastąpić tuńczykiem

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Kuchnia:
    • 40 minut
    • Porcje 12
    • Średni

    Składniki

    • Dodatkowo:

    Opis

    Udostępnij

    Historia pieczenia muffin sięga wiktoriańskiej Anglii. Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffiny przygotowywano popołudniami z resztek chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto i innych dodatków. Miały jednak kształt grubych placków. Wkrótce, to nowe odkrycie przejęły także wyższe klasy, jako dodatek do popołudniowej herbaty. Dziś muffiny znane są niemalże na całym świecie te wytrawne jak i te na słodko. Mięciutkie, smaczne i bardzo eleganckie muffiny z cukinią w towarzystwie łososia polecają się na przyjęcia.

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie:

    Cukinię obieramy, wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy starte sery, mleko, oliwę oraz cukinię, cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
    Łososia odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak, aby dno było przykryte. Następnie nakładamy łyżeczkę łososia i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy 20 minut. Muffiny powinny być lekko rumiane. Podajemy na ciepło lub na zimno.

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Konfitura z marchwi i cytryn
    następny
    Lazagne szpinakowa z białym serem
    poprzedni
    Konfitura z marchwi i cytryn
    następny
    Lazagne szpinakowa z białym serem

    Dodaj komentarz