fbpx
0 0
Zakwas buraczany

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 i 1/2 kg Czerwone buraki
1 i 1/2 litra Woda
3 ząbki Czosnek
1 sztuka Liść laurowy
4 ziarenka Ziele angielskie
1 i 1/2 łyżki Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zakwas buraczany

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Zakwas na barszcz czerwony jest bardzo łatwy do wykonania. Ale za to jest bardzo zdrowy i jest najlepszą bazą na Wigilijny Barszcz. Tak wynika również z przepisu na Barszcz Magdy Gessler. Zupa gotowana na zakwasie z buraków jest najsmaczniejsza. Zakwas najlepiej jest wykonać około 2 tygodnie przed Wigilią. Ale zakwas buraczany można pić przez cały rok jako naturalny „suplement diety”. Nie ma nic zdrowszego.

(Visited 121 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Buraki czerwone myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy w dużą kostkę lub plastry (jak nam wygodnie). Układamy je do dużego słoika lub do naczynia, w którym kisimy ogórki w sezonie. Dodajemy ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie. Można dodać kromkę razowego chleba, nie trzeba. Wodę mieszamy z solą. Zasada jest taka sama jak w przypadku kiszenia ogórków, czyli na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli. Buraki zalewamy wodą (tak by były zakryte). U mnie ogórki są dociążane specjalnym kamieniem i zakwas na barszcz również tak dociskam. Moja mama zawsze mówiła, że tak trzeba :) Słoik zakrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Zakwas na barszcz potrzebuje około 7 dni na ukiszenie, dlatego warto nastawić go przed Wigilią. Zakwas po ukiszeniu można przechowywać w lodówce jakiś czas.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sernik Pina colada
poprzedni
Sernik Pina colada