Składniki
-
Składniki
-
250 g Mięso mielone z jagnięcinymożna zastąpić wołowiną
-
3 szt Bakłażan
-
1 szt Cebula
-
1 szt Czerwona papryka
-
4 ząbki Czosnek
-
3 szt Pomidor
-
2 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
-
1 pęczek Natka pietruszki
-
odrobinę Oliwa z oliwek
-
do smaku mielona papryka słodka
-
do smaku Pieprz cayenne
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo
-
do dekoracji Natka pietruszki
Opis
Przystanek Turcja – kraj czterech mórz i wspaniałej kuchni, która powstała z połączenia lokalnych tradycji i wpływów innych ludów zamieszkujących niegdyś Imperium Osmańskie. Bakłażan jest jednym z podstawowych składników tej kuchni i wchodzi w skład najbardziej popularnego dania kuchni tureckiej jakim jest Karnıyarık. Jego wegetariańskim odpowiednikiem jest Imam bayıldı. Faszerowany bakłażan jest bardzo aromatycznym daniem, które idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie bakłażanaBakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do jagnięciny dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników. Moje rady: |