Składniki
-
Składniki:
-
2 szt Cukinia
-
szczypta Sól
-
Składniki na farsz:
-
600 g Mięso mielone wieprzowe
-
100 g Koncentrat pomidorowy
-
40 g Pistacje
-
1 szt Cebuladuża
-
3 ząbki Czosnek
-
1 szt Jajko
-
2 łyżki Masło
-
3 łyżki Tarta bułka
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
Składniki na sos beszamel:
-
600 ml Mleko 3,2 %
-
50 g Masło
-
50 g Mąka pszenna
-
do smaku Gałka muszkatołowaświeżo otarta
-
2 łyżki Tarty parmezan
-
2 łyżki Świeża bazyliaposiekana
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
3 łyżki Ser żółtytarty
Opis
Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę – swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie cukinii:Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie beszamelu:W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec dodajemy bazylię, parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie farszu i kolejne kroki:Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, posiekane pistacje, podsmażone warzywa i pozostałe przyprawy. |