Składniki
- 
                                          Składniki na ciasto:
- 
                                          500 g Mąka pszenna
- 
                                          185 ml Mleko 3,2 %
- 
                                          60 g Masłomiękkie
- 
                                          7 g Suche drożdże
- 
                                          3 łyżki Cukier
- 
                                          1 szt Jajko
- 
                                          1 szt Żółtko
- 
                                          Składniki na kruszonkę:
- 
                                          85 g Mąka pszenna
- 
                                          60 g Rozpuszczone masło
- 
                                          5 łyżek Cukier
- 
                                          1/2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
- 
                                          Dodatkowo:
- 
                                          400 g Truskawki
- 
                                          2 łyżki Tarta bułka
- 
                                          1 szt Białko
Opis
Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków – z owocami, kruszonką bądź też sauté . Pod postacią bułeczek, ciast, rogalików czy bab. Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące. Często kojarzone z czasami beztroskiego dzieciństwa i szklanką zimnego mleka. Do takich wspomnień warto powracać. Moje wspomnienia przywołują drożdżówki z truskawkami i chrupiącą, waniliową kruszonką.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie ciasta:Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. | 
| 2 Zakończ etap | Przygotowanie kruszonki:Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę. | 




 
                 
                



