Składniki
-
400 g Makaron Farfalle
-
1 sztuka Cukiniamała
-
1 sztuka Bakłażanmały
-
100 g Wędzony boczek
-
100 g Kiełbasa chorizo
-
3 sztuki Pomidor
-
2 sztuki Cebula
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
2 łyżki Masło
-
50 g Tarty parmezan
-
2 ząbki Czosnek
-
Sól
-
Pieprz
-
Rozmaryn
Opis
Bogaty w składniki sos. Farfalle to wyśmienity makaron idealny z gęstymi sosami. Wyjątkowy przepis na kolacje dla całej rodziny. Smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Pokrój bakłażana i cukinie w kostkę. Osusz papierowym ręcznikiem, oprusz - przez sito mąką i szybko obsmaż na rozgrzanej oliwie. Przełóż do rondla. Teraz wrzuć na patelnię pokrojony w kostkę boczek, smaż przez chwilę i dodaj posiekane cebule. Smaż, aż staną się szkliste i wtedy dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekany czosnek. Wsyp rozmaryn, sól, trochę pieprzu i smaż przez 5 minut. Wymieszaj kilka razy. Przełóż wszystko do rondla z bakłażanami i cukinią. Dodaj plasterki kiełbasy, jeszcze trochę soli, pieprzu i podgrzewaj sos na maleńkim ogniu. Gdyby przywierał do dna dodaj kilka łyżek wody. Włóż makaron do wrzącej wody i ugotuj al dente. Odcedź, włóż do garnka, dodaj masło i utarty ser. Podgrzewaj na średnim ogniu, przełóż na gorący półmisek i wymieszaj z sosem. |