Składniki
- 
                                          1 sztuka Kalafior
- 
                                          250 g Pieczarkilub Kurki
- 
                                          250 g Kiełbasa parówkowa
- 
                                          2 sztuki Pomidor
- 
                                          1 sztuka Cebula
- 
                                          1 sztuka Papryka zielona
- 
                                          2 łyżki Masło
- 
                                          1/2 szklanki Śmietanka 18 %
- 
                                          50 g Ostry ser żółty
- 
                                          1/2 łyżeczki mielona papryka słodka
- 
                                          Sól
- 
                                          Cukier
- 
                                          Pieprz
- 
                                          Ocet winny
Opis
Nie masz pomysłu ma kolacje dla Twoich bliskich. Wypróbuj nasz przepis na kalafior na sposób węgierski. I przygotuj przepyszną zapiekankę.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie:Umytego kalafiora dzielimy na różyczki (niezbyt drobne) i wrzucamy do lekko osolonej i osłodzonej wody. Gotujemy około 12 - 15 minut. Odcedzamy, gdy kalafior jest jeszcze trochę twardy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim oczyszczone grzyby (8 minut). Wrzucamy poszatkowaną cebulę i paprykę, smażymy jeszcze wszystko przez 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. W żaroodpornym naczyniu układamy różyczki kalafiora, podsmażone razem z cebulą i papryką grzyby. Rozsypujemy plasterki kiełbasy parówkowej (bez osłonek) i ćwiartki pomidorów. W garnuszku ubijamy widelcem śmietanę, dodając do niej szczyptę soli, sporo zmielonego pieprzu i zmieloną paprykę (słodką lub ostrą, według uznania). Polewamy śmietanowym sosem ułożone w naczyniu składniki zapiekanki, wszystko posypujemy utartym serem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Można jeść ze świeżą bułką lub młodymi ziemniakami. | 




 
                 
                



