Składniki
- 
                                          3 sztuki Śledzie solone - Mleczakiduże
- 
                                          4 sztuki Cebula
- 
                                          1/2 szklanki Ocet spirytusowy
- 
                                          3/4 szklanki Woda
- 
                                          2 łyżeczki Cukier
- 
                                          6 ziaren Ziele angielskie
- 
                                          1/2 łyżeczki Gorczyca
- 
                                          1/2 łyżeczki Mielona kolendra
- 
                                          3 sztuki Goździk
- 
                                          2 sztuki Liść laurowy
- 
                                          1 szklanka Kwaśna śmietana 12%
- 
                                          50 g Rodzynki
- 
                                          Sól
- 
                                          Pieprz
Opis
Szukasz przystawki na wigilijny stół. Dobrze trafiłeś. Mamy dla Ciebie przepis na śledzie marynowane z korzennymi przyprawami. Spróbuj.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie:Włóż śledzie do szklanej salaterki, zalej wodą i odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Wymoczone obierz ze skóry, ostrym nożem oddziel od ości. Podziel na pięciocentymetrowe kawałki. Pokrój cebulę w cienkie plastry. Układaj w słoiku na przemian kawałki śledzia i cebulę. Zagotuj w garnku ocet z wodą. Wsyp przyprawy korzenne, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Wystudź, zalej marynatą śledzie. Zakręć wieczko, wstaw słoik do lodówki na 48 godzin. Ubij trzepaczką śmietanę ze szczyptą soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj z rodzynkami. Ułóż na szklanym półmisku śledzia i polej śmietaną. | 




 
                 
                



