Składniki
- 
                                          600 g Ziemniak
- 
                                          2 szt Pomidor
- 
                                          1 szt Cebulaśrednia
- 
                                          3 łyżki Masło
- 
                                          100 g Bekon bez skóry
- 
                                          200 g Ser mozzarella
- 
                                          garść Natka pietruszki
- 
                                          1 łyżeczka Majeranek
- 
                                          do smaku Sól
- 
                                          do smaku Pieprz
- 
                                          odrobina Tarta bułka
Opis
Zapiekanka z ziemniaków to wyjątkowo aromatyczne danie. Dodatkowo bardzo łatwe w przygotowaniu. Pasuje idealnie na rodziny obiad ale i na wczesną kolacje. Musisz spróbować tego przepisu.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie:Obierz ziemniaki i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedź i pokój w plasterki. Pokrój również w plasterki cebulę i pomidory. Mozzarelle podziel na cienkie kwadraty. Posmaruj masłem żaroodporne naczynie. Posyp tartą bułką i ułóż pierwszą warstwę ziemniaków. Posyp pieprzem i majerankiem. Teraz ułóż warstwę pomidorów, cebuli i mozzarelli. Posyp solą i pieprzem. Ułóż warstwę ziemniaków. Rozsyp pokrojony w kostkę bekon i mozzarellę. Rozłóż grudki masła. Posyp jeszcze natką pietruszki i wstaw do gorącego piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Gdy ser się roztopi, a ziemniaki przyrumienią, podaj zapiekankę z zieloną sałatą, kefirem lub zsiadłym mlekiem. | 




 
                 
                



