0 0
Babka czekoladowa z chili

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

425 g Mąka
65 g Ciemne kakao
220 g Cukier
200 g Masło
230 ml Śmietanka 18 %
3 szt Jajko
1 łyżeczka Cynamon
1 łyżeczka Kawa rozpuszczalna
2 łyżeczki Czerwona papryka chilii
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
Składniki na polewę czekoladową:
60 g Czekolada gorzka
4 łyżki Śmietanka 30%
1 łyżka Masło

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babka czekoladowa z chili

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na polewę czekoladową:

Opis

Udostępnij

Słodka czekolada i pikantne papryczki chili – jedno z najlepszych połączeń, jakie ludzkość wymyśliła. Babka jest przepyszna!!! Wilgotna, mocno czekoladowa z delikatnie wyczuwalnym akcentem papryczki chili. Koniecznie spróbujcie. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H. z Wędrówki po kuchni.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cynamon, kawę i chili. Masło ubijamy z cukrem na puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian ze śmietaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50-60 minut.

2
Zakończ etap

Przygotowanie polewy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając śmietanę i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy babkę.

Moje rady:
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- spróbujcie surowego ciasta. Jeśli uznacie, że papryka chili jest słabo wyczuwalna, dodajcie więcej

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą
następny
Mazurek makowo -kajmakowy
poprzedni
Tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą
następny
Mazurek makowo -kajmakowy