0 0
Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

10 g Świeże droźdże
2 łyżki Mąka
3 łyżki Masło
1 łyżeczka Cukier
Składniki na ciasto właściwe:
500 g Mąka pszenna
250 ml Mleko
1 łyżeczka Pasta waniliowa
50 g Cukier
60 g Masło
1 sztuka Jajko
Składniki na nadzienie rabarbarowe:
450 g Rabarbar
1 sztuka Galaretka malinowa
50 g Cukier
Składniki na kruszonkę:
80 g Mąka pszenna
50 g Masło
4 łyżki Cukier
Dodatkowo:
60 g Masło

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na ciasto właściwe:

  • Składniki na nadzienie rabarbarowe:

  • Składniki na kruszonkę:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta właściwego:

Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, cukier, jajko, pastę z wanilii i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

4
Zakończ etap

Przygotowanie kruszonki i pozostałe etapy:

Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane.
By Małgorzata Hert

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tort motocyklisty
następny
Drożdżówki z serem i jeżynami
poprzedni
Tort motocyklisty
następny
Drożdżówki z serem i jeżynami

Dodaj komentarz