0 0
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
400 g Mięso mielone z indyka
4 szt Cukinia średnie
100 g Kasza jaglana
85 ml Woda
1 szt Cebula średnia
3 ząbki Czosnek
1 szt Czerwona papryka chilii
4 łyżki Rodzynki czubate
2 łyżki Koncentrat pomidorowy czubate
1/4 łyżeczki Cynamon
1 łyżeczka Garam masala
1/2 pęczka Natka pietruszki
2 łyżki Olej
do smaku Biały pieprz
do smaku Sól
Składniki na sos:
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
150 ml Woda
1/2 łyżeczki Cukier
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
50 g Ser Feta

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Porcje 4
  • Średni

Składniki

  • Składniki na sos:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Łagodna, neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Ale dziś zapraszam na aromatyczne danie. Jest dobre. I zdrowe. I całkiem fit. Trochę chudego mięsa z indyka, całkiem sporo ultra zdrowej kaszy jaglanej, wspaniała cukinia oraz cała masa smaku i aromatu. Smak słonej fety doskonale kontrastuje ze słodkim smakiem mięsa w sosie pomidorowym. Świetny zestaw na ciepłe, letnie dni.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie cukinii:

Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy ze środka cukinii miąższ. W ten sposób otrzymamy zgrabne łódeczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki a papryczkę chili drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy całość jeszcze przez około pół minuty. Do cebuli dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, rodzynki, chili i wszystkie przyprawy. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-10 minut, sos powinien być gęsty.
Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy 2/3 szklanki wody, szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy obficie cukinie i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy wodę tak, aby dno naczynia było przykryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20-25 minut. Gotowe cukinie przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu:

Do patelni po przygotowaniu sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu, wodę i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go około 5-10 minut. Piana powinna zniknąć z sosu, co oznacza, że pomidory są ugotowane. Sos powinien być delikatnie słodki.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Galaretka z warzywami
poprzedni
Galaretka z warzywami

Dodaj komentarz