0 0
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
250 g Pomidory Pelati w puszce
20 g Koncentrat pomidorowy
80 g Oliwki czarne
60 g Ser Feta
1 szt Cebula średnia
4 kromki Chleb
1 szt Jajko
1 peczek Natka pietruszki
3 łyżki Mleko 3,2 %
3 łyżki Brandy
1/2 łyżeczki Cynamon
1/2 szklanki Woda
1/2 łyżeczki Cukier
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Dodatkowo:
40 g Ser Feta
garść Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Kuchnia:
    • 1
    • Porcje 8
    • Łatwy

    Składniki

    • Dodatkowo:

    Opis

    Udostępnij

    Dziś zabieram Was do Grecji – kraju starożytnych bogów i herosów, miejsca narodzin demokracji, poezji, filozofii i igrzysk olimpijskich. Grecja to przede wszystkim wspaniała kuchnia o wielowiekowej tradycji uznawana za najzdrowszą na świecie. Pełna warzyw, ryb, owoców morza, świeżych ziół, wina i słynnej greckiej oliwy z oliwek nazwanej „płynnym złotem” przez Homera w „Odysei”. Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego, z pysznym pomidorowym sosie. Nie może w nich zabraknąć takich składników jak oliwki i feta, którym zawdzięczają swój ciekawy smak.

    (Visited 43 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie:

    Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Masę dzielimy na pół. Jedna posłuży nam do pulpetów, druga zaś do sosu.

    2
    Zakończ etap

    Przygotowanie sosu:

    W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę masy cebulowo-pietruszkowej. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę brendy. Mieszamy, dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, cukrem i solą.

    3
    Zakończ etap

    Przygotowanie pulpecików:

    Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy miąższ. Oliwki drobno siekamy . Do mięsa dodajemy drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej, posiekane oliwki, miąższ chleb i pokruszony ser feta. Dodajemy jajko, 2 łyżki brendy, mleko i przyprawiamy do smaku cynamonem, świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    Dłonie smarujemy oliwą i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pulpeciki na złoto-brązowy kolor. Usmażone pulpety wkładamy do sosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 5 minut. Pulpety wykładamy na talerz, polewamy sosem. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.
    Απολαύστε το !!!

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Naleśniki z brokułami i suszonymi pomidorami
    następny
    Babka w trzech smakach
    poprzedni
    Naleśniki z brokułami i suszonymi pomidorami
    następny
    Babka w trzech smakach

    Dodaj komentarz