fbpx
0 0
Kokosowe ciasto ucierane z morelami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

235 g Mąka tortowa
120 g Cukier puder
185 g Masło
2 sztuki Jajko
1 płaska łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
12 sztuk Morele
50 g Wiórki kokosowe
1-2 łyżki Miód płynny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kokosowe ciasto ucierane z morelami

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Letnie ciasto, pachnące sezonowymi owocami i kokosem. Słodko — kwaśne, soczyste morele idealnie komponują się z lekkim, puszystym i wilgotnym ciastem. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka chwil, więc polecam go w szczególności zapracowanym.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy do miski. Miękkie masło ubijamy mikserem przez chwilę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie powoli wsypujemy suche składniki i mieszamy.
Dno formy do pieczenia o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowane ciasto, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układamy połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 45 minut. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Morele smarujemy miodem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Francuskie ślimaki z cukinią
następny
Suszona cebula
poprzedni
Francuskie ślimaki z cukinią
następny
Suszona cebula

Dodaj komentarz