fbpx
0 0
Kokosowo – malinowa fantazja

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na biszkopt kokosowy:
40 g Mąka pszenna
40 g Wiórki kokosowe
85 g Drobny cukier
4 szt Jajko
1/2 łyżeczki Ekstrat waniliowy
szczypta Sól
Przepis na blat kokosowy:
4 sztuki Białka z jajek
120 g Cukier
150 g Wiórki kokosowe
szczypta Sól
Składniki na krem budyniowy:
400 ml Mleko kokowsowe
150 ml Mleko 3,2 %
60 g Cukier
200 g Masło
2 szt Budyń śmietankowy
2 łyżki Spirytus
1/2 łyżeczki Ekstrakt kokosowy
Składniki na masę malinową:
600 g Maliny świeże bądz mrożone
65 g Cukier
2 łyżki Woda
100 g Galaretka malinowa

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kokosowo – malinowa fantazja

Kuchnia:
  • 1 godzina i 40 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na biszkopt kokosowy:

  • Przepis na blat kokosowy:

  • Składniki na krem budyniowy:

  • Składniki na masę malinową:

Opis

Udostępnij

Uwielbiam zapach i smak kokosów, pewnie już zdążyliście to zauważyć. Szczególnie lubię go łączyć z różnymi owocami. Morele, truskawki czy jeżyny świetnie sprawdziły się w zestawieniu z kokosem. Teraz przyszedł czas na maliny. Ciasto jest cudownie kokosowe, przełamane kwaskową masą malinową. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą współgra. A ciasto powstało zupełnie przez przypadek, bo jak bloger spać nie może, to kreuje w głowie nowe przepisy. Potem rano wstaje, biegnie do sklepu po maliny i piecze. Efekty bezsenności przelane na pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.

(Visited 40 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu kokosowego:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt kokosowy. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie blatu kokosowego:

Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być bardzo sztywna. Dodajemy wiórki kokosowe i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy.
Dno formy do pieczenia o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

3
Zakończ etap

Przygotowanie kremu kokosowego:

Do kubeczka wlewamy mleko, dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko kokosowe z cukrem. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mleko z budyniem i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce zimny budyń. Dokładnie mieszamy, aby krem był gładki. Pod koniec dodajemy spirytus.

4
Zakończ etap

Przygotowanie masy malinowej:

W rondelku umieszczamy maliny, dodajemy wodę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, aby owoce się rozpadły. Następnie maliny przecieramy przez sito. Otrzymany sok malinowy uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać 800 ml płynu.
Doprowadzamy ponownie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretką malinową. Mieszamy dokładnie, aby galaretka całkowicie się rozpuściła. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.

5
Zakończ etap

Przełożenie ciasta:

Na biszkopt wykładamy tężejącą masę malinową. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Następnie wykładamy krem kokosowy i równamy wierzch. Przykrywamy blatem kokosowym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Notes:

- ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej
- do kremu kokosowego zamiast ekstraktu kokosowego i spirytusu można dodać likier kokosowy
- krem kokosowy nie jest bardzo słodki, więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kurczak Jalfrezi
następny
Tort ajerkoniakowy na rocznicę ślubu
poprzedni
Kurczak Jalfrezi
następny
Tort ajerkoniakowy na rocznicę ślubu

Dodaj komentarz