0 0
Kurczak z nadzieniem staropolskim

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
1 szt Świeży kurczak
1 łyżki Masło
1/2 łyżeczki Estragon
1 kostka Bulion drobiowy
Składniki na farsz
15 dag Wątróbka drobiowa
3 plasterki Czerstwa bułka
3 szt Biszkopty
4 łyżki Śmietanka
5 dag Rodzynki
5 dag Orzechy włoskie
5 dag Migdały
6 szt Śliwka kaliformijska
3 szt Jajko
3 łyżki Masło
2 łyzki Tarta bułka
szczypta Sól
szczypta Pieprz
1/3 łyżeczki Gałka muszkatołowa
2 szt Goździk
szczypta Świeży imbir
2 łyżki Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kurczak z nadzieniem staropolskim

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki

  • Składniki na farsz

Opis

Udostępnij

Kurczak nadziewany staropolskim nadzieniem to jedno z najbardziej uroczystych dań.

(Visited 540 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie farszu

W rondelku topimy masełko i wrzucamy do niego posiekane orzechy, migdały, rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki i bułkę tartą. Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Bułkę moczymy w śmietance, ucieramy w misce dodając po jednym żółtku, a potem posiekaną drobniutko wątróbkę, natkę pietruszki, bakalie. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi ingrediencjami. Łączymy delikatnie z pianą ubitą z trzech białek i soli.

2
Zakończ etap

Przygotowanie kurczaka

Kurczaka starannie myjemy, osuszamy i nacieramy w środku solą. Nadziewamy kurczaka, zszywamy bądź spinamy wykałaczkami. Nacieramy jeszcze solą i estragonem. Polewamy stopionym masłem i układamy w brytfannie. Podlewamy gorącym bulionem i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem na stół nogi ptaka ozdabiamy papilotami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pomarańczowe piersi z indyka
następny
Pieczeń cielęca a’la sarna
poprzedni
Pomarańczowe piersi z indyka
następny
Pieczeń cielęca a’la sarna

Dodaj komentarz